Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.



Uložit nastavení
Přijmout vše
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
image

www.idnes.cz - Školní oběd snižuje riziko obezity. Dětem nešmakují ryby, tvrdí experti

Kdo chodí ve škole na obědy, méně mu hrozí obezita. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedl odborník na výživu Pavel Suchánek. Školní oběd podle něj tvoří zhruba třetinu denního energetického příjmu dítěte. Odborníci upozorňují, že školáci jedí málo ovoce, zeleniny, ryb i luštěnin.

Jako člen Fóra zdravé výživy, který působí mimo jiné v IKEM, proto nesouhlasí s nabouráváním a rušením spotřebního koše, kterým se řídí složení stravy ve školních jídelnách. Podle něho by se případné změny směrem ke zdravějšímu stravování měly dělat v rámci platné legislativy. Ačkoliv bývá kritizována zastaralost spotřebního koše, dětem podle něj školní obědy prospívají. „Pokud se dítě stravuje ve školní jídelně, je u něj menší pravděpodobnost výskytu obezity,“ uvedl.

Za klíčovou proto Suchánek považuje roli rodiny. Pokud rodiče kritizují kvalitu školního stravování a vlastním příkladem nevedou dítě ke zdravým návykům, míjí se snaha školy účinkem.

Právě aktivní účast celých rodin je důležitou součástí projektu Strava bez zbytečné chemie, který pomáhá zařadit zdravé potraviny do školních jídelen i bufetů. „Zbytečnou chemií myslíme konzervanty, umělá sladidla, barviva a glutamáty,“ upřesnila iniciátorka a manažerka projektu Ivana Bednářová Častvajová. Připomněla, že ve školním věku je dvacet až třicet procent dětí obézních. Problém je vedle složení také ve špatném rozložení stravy. Děti konzumují málo čerstvého ovoce a zeleniny, luštěnin i ryb. Na druhém stupni základních škol pravidelně snídá méně než polovina dětí a řada žáků vynechává i dopolední svačinu.

http://zpravy.idnes.cz/skolni-obedy-snizuji-riziko-obezity-dvw-/domaci.aspx?c=A151008_131618_domaci_jj

 

Datum
8. 10. 2015

 

Zpět na seznam